Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Bioblinds – a zöld növényi függöny

Bioblinds – a zöld növényi függöny

Ökológiai növényi függönyök, amelyek természetes zöldet visznek az ablakba, sőt gyümölcsöt és zöldséget is biztosítanak

Egyszerű ötlet, miért nem létezik még? Pontosan ez a kérdés, amellyel a Bioblinds vezetője, Jan Engel vezetője évek óta foglalkozik, míg végül úgy döntött: Rendben, akkor csak megcsinálom. Így jött létre a Bioblinds - egy non-profit projekt, amelynek elképzelése szerint növényfüggönyöket lehet gyártani szerte a világon. A Bioblinds ingyenes, nyílt forráskódú barkácsolási eszközkészletként került kifejlesztésre, amelynek célja a zöld függönyök építése saját kedvenc növényei felhasználásával. A borostyánfüggönyök impulzusutasításokkal ellátott első kiadása most ingyenesen letölthető lesz a bioblinds.com webhelyről az Eisheiligen alatt .

Nyílt forráskódú eszközkészlet zöld növényi függönyökhöz

Az egészet az élettér demokratikus zöldítésének impulzusaként szánják, mint nyílt forráskódú projektet, amelyen mindenki digitálisan dolgozhat. A „csináld magad” tervet úgy fejlesztették ki, hogy elvileg bárki belekezdhessen az eszköztárba, beszerezhessen egyszerű anyagokat, és így otthon maga is elkészíthesse a növényi függönyt. A Creative Commons CC BY 4.0 licencnek garantálnia kell, hogy a projekt továbbra is ingyenesen elérhető legyen, és hogy az emberek szerte a világon kipróbálhassák és továbbfejlesszék a koncepciót. Már most is nagy az érdeklődés a világ számos szegletéből. A kezdeményezők remélik, hogy az emberek egyszerűen belekezdenek az eszköztárba, és hogy ez a „zöld függönyforradalom” kezdeményezése nemcsak a vállalatoktól, hanem mindenekelőtt az otthonukban élő emberektől származik.

A Bioblinds jövőképe az is, hogy eszközként hozzájáruljon a saját demokratikus önrendelkezéséhez. A zöldítés és az ökológiai fejlődés saját kezébe vétele, egy kis hozzájárulás önmagában, annak meghatározása, hogy mi nő az ablakon, és maga is megteheti ahelyett, hogy csak elfogyasztaná. A növényi függönyök ötlete közvetetten Hundertwasser művész „ablakjobbjának” gondolatán alapszik: Mindenkinek meg kell adni a jogot, hogy a homlokzatot az ablaka körül festse, ameddig a karja eléri.

A zöld növényfüggönyök jelentik az új városi kertészetet - ötlet zöld városokhoz és erkélyekhez Corona idején
A biolajok függönyöként szolgálnak az ablakokhoz, házakhoz és még a láthatárhoz is. Kinetikus, függőleges kertek, amelyeket függönyként lehet kinyitni. A biobondok állítólag hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez, pozitívan befolyásolják az éghajlatot és oxigént hoznak létre a közvetlen közelében. A Bioblinds gyártói még arra is felhívják a figyelmet, hogy a Bioblinds helyettesítheti a légkondicionálókat. "Ingyenes, szerves oxigéngépek mindenki számára."

A Bioblind első kiadását borostyánhoz tervezték, de más növények is biztosan alkalmasak. A Bioblinds segítségével akár ételt is termeszthet a saját ablaka előtt. Legyen szó babról, kivire, vadszőlőről, komlóról vagy bogyóról - a növényfüggöny zöldítésének lehetőségei nagyon sokfélék. Természetesen gyönyörű szőlő növények, például jázmin vagy wisteria is használhatók.